Çocuklarda İnternet Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklarda İnternet Bağımlılığı

Dijital çağın sunduğu bir fırsat olan internet, amacına uygun kullanılmadığında çocuk ve ergenlerde problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle çocuklarda internet bağımlılığı üzerinde düşünülmesi ve önlem alınması gereken bir konudur. Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkileyen fazla internet kullanımı, günümüz ailelerinin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Öyle ki 10 aileden 8 tanesi çocuklarda teknoloji bağımlılığı konusunda dert yanmakta ve çözüm için yollar aramaktadır.

Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı Nedir?

Teknoloji ve internet bağımlılığı; telefon bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı, oyun bağımlılığı gibi pek çok şekilde kendini gösteren bir bağımlılık türüdür. Teknoloji bağımlısı olan kişi, teknolojik aletlerle çok fazla zaman geçiren, geçirdiği zamanı kontrol edemeyen, olumsuz davranış kalıpları göstermeye başlayan ve internetten uzak kaldığında yoksunluk belirtileri gösteren kişidir.

Teknolojiye aşırı düzeyde bağımlılık yalnız çocuklar için değil tüm insanlar için büyük bir tehlike haline gelmiştir. İnternetin büyülü dünyası, hemen her bireyi kolayca kendine bağlayabilmekte ve kişilerin iradelerinin üstüne çıkabilmektedir. Günlük hayatın sıkıntılarından bunalan birey için cazip olan bu dünya, çocuk ve ergenlerin zaman kontrolünü yitirmesine neden olmaktadır. Yani beş dakika bakıp çıkacağım diyen bir kişi 3-4 saat farkında olmadan internette sörf yapabilmekte ve bunun farkına varamamaktadır. Kısacası internet bağımlılığı çoğu kez bireylerin farkına varmadan içine sürüklendiği bir problemdir. Özellikle çocuklarda internet ve teknoloji bağımlılığı, çocuğun kontrol edemediği yani çözümünü tek başına bulamayacağı bir sağlık problemidir.

Aile Danışmanı Halil Özgen
HALİL ÖZGEN HAKKINDAKİ YORUMLARI OKU

Adana Özel Aile Danışmanlığı Merkezinde uzun yıllardır aktif olarak çalışan ve 15.000 den fazla danışmanlık tecrübesi olan Halil Özgen hocamız çocuklarının internet bağımlılığı sorunlarıyla boğuşan ve süreci yönetmekte zorlanan ailelere en doğru desteği vermektedir. Sitemizdeki yorumları inceleyerek Halil Özgen hocamız hakkındaki yorumlarını okumak için TIKLAYINIZ.

Yaşadığınız sorunlar konusunda Halil Özgen hoca ve uzman psikolog ekibiyle Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde YÜZ YÜZE veya ONLİNE TERAPİ almak isterseniz sitenin sol altındaki arama butonuna veya sağ alt köşesindeki whatsapp butonuna tıklayarak seanslar ve ücretler hakkında 7/24 bilgi alabilirsiniz.

İnternet Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

  • İnternet bağımlılığının ilk belirtisi, teknolojik aletlerle geçirilen zamanın fazlalığıdır. Bu süreler yaş aralığına göre değişiklik göstermektedir. 7 yaşındaki bir çocuğun teknolojik aletlerle 2 saat ve üzeri vakit geçirmesi internet bağımlılığı belirtisi iken 17 yaş üstü bireylerde bu süre normal kabul edilmektedir.
  • Teknoloji bağımlılığı belirtilerinden bir diğeri de kişilerde görülen yoksunluk belirtileridir. İnternete ulaşamadığında sinirlenme, agresif davranışlar sergileme, elini kolunu kontrol edememe, baş ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel rahatsızlıklar yaşama, bağırma, küfür etme, duvarlara vurma yoksunluk belirtilerinden bazılarıdır.
  • Çocuklarda internet bağımlılığı çocuğun teknolojik alet olmadan yemek yememesi ya da uykuya dalamaması olarak kendini göstermektedir. Teknoloji bağımlısı çocuklar, ellerinden teknolojik alet alındığında huzursuz olup ağlar ve agresifleşir.
  • İnternet ve teknoloji bağımlığı belirtilerinden bir diğeri de okul başarısının düşmesi, derslerde uyuma, defter kitap taşımakta zorlanma, okula ilgisizlik, okulun önemsiz olduğunu dile getirme, ödevleri ve sorumlulukları ihmal etme gibi davranışlar görünmesidir.
  • Sürekli yalnız kalma isteği, sosyalleşmeyi reddetme ve evden çıkmak istememe de internet bağımlılığı belirtileri arasındadır.

Ergenlerde İnternet Bağımlılığı Tedavisi

Ergenlerde internet bağımlılığı tedavisi için öncelikle ergen çocuğun sorunu kabul etmesi ve çözüm için istekli olması gerekmektedir. Kendisinde problem olmadığını düşünen ergenlerin tedavisi ne yazık ki daha uzun sürebilmektedir. Aileler çocuklarıyla kaliteli bir iletişim kurup çocuklarının bir uzmanla görüşmesine destek olmalı ve tüm aile ergenlerde teknoloji bağımlılığı tedavisi için bir yol haritası çizmelidir.

İnternet bağımlılığı çözümü için önemli olan, doğru bir uzmanla yola çıkmaktır. Bu anlamda ergenlerde bağımlılıklar konusunda deneyimli aile danışmanı ve uzman psikolog ile çalışmak doğru olacaktır. Uzman psikolog hem ergenin bağımlılıktan kurtulması için yol gösterecek hem de ailelerin yapması gerekenler konusunda onlara yardımcı olacaktır.

İnternet Bağımlısı Ergenlere Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Ergenlik sürecindeki çocuklara yaklaşımın ne denli önemli olduğu artık pek çok aile tarafından bilinmektedir. Çünkü ergenlik kişilerin bedensel ve ruhsal olarak büyük değişim geçirdiği bir süreçtir. Bu travmalı süreçte ergen bireyler pek çok olumsuz davranış sergileyebilmekte, benlik kazanma kaygısıyla sürekli stresli olabilmektedir. Büyük değişimlerin yaşandığı bu sürece bağımlılıklar da dahil olduğunda sorun daha da büyümekte ergen bireyle iletişim kurmak imkansız hale gelmektedir. İşte bu noktada internet bağımlısı ergenlere nasıl yaklaşılmalıdır? Sorusu önem kazanmaktadır. Unutulmamalıdır ki aile içi iletişimde doğru yaklaşımlar en kolay sorun çözücü olmaktadır. Peki internet bağımlısı ergenlere nasıl yaklaşılmalıdır?

  • Öncelikle sabırlı olunmalı, ergenlerin anlık büyük tepkilerine karşı sakin ve sabırlı bir duruş sergilenmelidir.
  • Ergen çocuğumuzu sevdiğimizi her fırsatta dile getirmeli, şefkatimizi ve sevgimizi göstermekten kaçınılmamalıdır.
  • Açık bir şekilde iletişim kurulmalı, bağımlılık konusunda ergenden beklentiler açıkça dile getirilmelidir.
  • Bir anda internet bağlantısını kesip teknolojik aletleri yasaklamak yerine ortak bir kararla süre sınırlamasına gidilmelidir. Süre belirlenirken ergenin ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır.
  • Beklentiler ve kurallar dile getirilirken ses yükseltilmemeli, sakin yaklaşılmalı ve bedensel temas kurulmalıdır.
  • Ergen birey ilgi alanları doğrultusunda sosyal faaliyetlere yönlendirilmelidir. Bir spor ya da bir müzik aleti bu anlamda işe yarayacaktır.
  • İnternet bağımlısı ergene, süre kontrolü anlamında ailenin destek olacağı başta söylenmeli. Süre aşıldığında sakin bir tonda uyarıda bulunulmalı. Ve başka bir sorumluluk verilip bağımlı ergenin bağımlı olduğu nesneden uzaklaşması sağlanmalıdır.
halilozgen01
HALİL ÖZGEN KİMDİR?

İnternet Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklarda ve ergenlerde İnternet bağımlılığının önlenmesi için erken çocukluk hatta bebeklik çağları anne baba tutumları çok önemlidir. 2 yaşından önce teknolojik aletlere maruz kalan çocukların bağımlı olma olasılığının daha yüksek olduğu düşünüldüğünde ailelerin çocuk doğduğu andan itibaren bu konuda çok dikkatli olması bir zorunluluktur.

Okul çağına kadar çocuğunu teknolojik aletlerin istilasından koruyabilmiş aileler, okul çağında süre kontrolünü daha başarılı uygulayabilmektedir. Bu durumda çocukla iletişimde olan herkesin aynı dili konuşması ve aynı tutarlılıkta olması çok önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre, ergenlik çağına kadar bu tutarlılık sürdüğünde çocukların çok azı teknoloji bağımlısı olmaktadır. Kısacası, anne baba ve diğer büyüklerin bu konudaki yaklaşımları, çocuğun bağımlı olup olmamasında önemli bir paya sahiptir. O halde teknoloji bağımlılığının önlenmesi için ebeveynlerin, doğduğu andan itibaren çocuğa dair önlem alması çok değerlidir. Eğer bu anlamda başarısız olunmuşsa da panik yapılmamalı, internet bağımlılığının tedavisi konusunda çaba gösterilmelidir.

Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı Çözüm Önerileri

Teknoloji ve internet bağımlılığı çözüm önerileri için en doğru adres, alanında uzman bir psikolog olacaktır. Çünkü bağımlılık psikolojik bir süreci anlatır ve çözümü de bu yolla olmaktadır. Psikologlar sayesinde bağımlılığın altında yatan nedenler daha kolay bulunup sorun çözüme kavuşacaktır. Özellikle ergenlerde teknoloji bağımlılığını psikolojik nedenlerden uzak düşünmek imkansızdır. Ergenlik sürecini atlatmak için ergenin başvurduğu yöntemlerden biri olan teknoloji düşkünlüğünden kurtulmak için ergenlik sorunları üzerine eğilmek en doğru yaklaşım olacaktır. Bunun için de en etkili çözümler psikologlar tarafından gösterilecektir. Bunun dışında düzenli bir sosyal hayat ve sosyal aktiviteler de ergenlerin teknolojiden ve internetten uzak durmaları için bir çözüm olacaktır.

İnternet Bağımlılığı Tedavi Merkezleri

İnternet bağımlılığı çözüm merkezi olarak hizmet veren Adana Özel Aile Danışmanlığı Merkezi, Halil Özgen hocamız eşliğindeki uzman çocuk ve ergen psikoloğu ekibi ile danışanlara yardımcı olduğu bir kurumdur. Uzun yıllardır çocuk ve ergenler üzerine çalışan Halil Özgen hocamız uzman ekibimizle hizmet verdiği Adana Özel Aile Danışmanlığı Merkezi Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde bağımlılıkla mücadele edenler için bir umut olmaktadır. Özellikle ailelerin tercih ettiği ilk kurum olan merkezimiz, bu konuda çocuk ve ergenlerde başarılı sonuçlarıyla dikkat çekmektedir.

Sizi Arayalım

Lütfen aşağıdaki bilgileri doldurmak için bir dakikanızı ayırın yada bizi arayın. İlk randevunuzu ayarlamak için sizinle iletişime geçelim.






    error: Content is protected !!