Çocuklarda Ekran Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı Nedir?

Ebeveynlere sorsak çocuklarından en dertlendikleri konu, çocuklarda ekran bağımlılığı sorunudur. Her 3 anne babadan biri bu konudan dertlidir ve ne yapacağını şaşırmış durumdadır. Bu sebeple de çocuklarda teknoloji bağımlılığının önlenmesi, üzerinde durulması ve ailelerin bilinçlenmesi gereken bir konudur.

Ekran bağımlılığı, dijital dünyanın sunduğu avantajların yanında dezavantaj olarak önümüze çıkan bir durumdur. Yani, çocuk ve ergenlerin bilgisayar, tablet, telefon ve televizyon gibi dijital dünyaya ulaşabilme araçlarından uzak duramaması olarak özetlenebilir. Teknoloji bağımlısı olan kişi, bağımlı olduğu nesneden uzak duramaz, sürekli onunla vakit geçirmek ister ve ekranda geçirdiği süre konusunda bir kontrol sağlayamaz. Bu da onun ailesi ve sosyal çevresiyle ilişkisini azaltmasına ve sürekli bağımlı olduğu nesne ile meşgul olmasına neden olur.

Çocuklarda ekran bağımlılığı, küçük yaşlardan itibaren ekrana maruz kalan çocuklarda görülen bir problemdir. Ebeveynlerin yemek yedirirken ya da normal zamanda çocuğun oyalanması için bir çare olarak gördükleri tablet ve telefonlar bu alışkanlığın bağımlılığa dönüşmesinde ilk araç olmaktadırlar. Ekrana küçük yaşta alışan çocuklar, zamanla tablette, telefonda ve bilgisayarda oyun oynayıp video izleyerek vakit geçirmeden duramamaya başlarlar. Bu sakinleştirici olarak kullanılan teknolojik aletler, zamanla çocuklar için bir arzu nesnesi haline dönüşmekte ve çocuklar ekran olmadan birincil görevlerini yapamaz hale gelmektedirler. Kısacası çocuklarda ekran bağımlılığı, masumca başlayıp sinsice ilerleyen bir psikolojik sorun olmaktadır.

Aile Danışmanı Halil Özgen
HALİL ÖZGEN HAKKINDAKİ YORUMLARI OKU

Adana Özel Aile Danışmanlığı Merkezinde uzun yıllardır aktif olarak çalışan ve 15.000 den fazla danışmanlık tecrübesi olan Halil Özgen hocamız çocuklarının ekran bağımlılığı sorunlarıyla boğuşan ve süreci yönetmekte zorlanan ailelere en doğru desteği vermektedir. Sitemizdeki yorumları inceleyerek Halil Özgen hocamız hakkındaki yorumlarını okumak için TIKLAYINIZ.

Yaşadığınız sorunlar konusunda Halil Özgen hoca ve uzman psikolog ekibiyle Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde YÜZ YÜZE veya ONLİNE TERAPİ almak isterseniz sitenin sol altındaki arama butonuna veya sağ alt köşesindeki whatsapp butonuna tıklayarak seanslar ve ücretler hakkında 7/24 bilgi alabilirsiniz.

Ekran Bağımlılığı Belirtileri Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Dijital ekranların hayatımızın vazgeçilmezi olduğunu kabul etmemiz gerekir. Yani günümüz dünyasında ekrandan uzak durmak mümkün değildir, hatta olmamalıdır da. Yani bu durumun bir sorun olup olmadığını anlamak için birkaç belirtinin aynı anda görülmesi gerekir. Ekran bağımlılığı her ne kadar aileler tarafından en sık şikayet edilen durum olsa da çocuğun gerçekten bir teknoloji bağımlısı olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere ihtiyacımız vardır. Bunlar:

  • Çocuğun ekranda geçirdiği sürenin yaşıyla uyumsuz olması
  • Çocuğun ekrandan ayrıldığında huzursuz olması
  • Arkadaşlarıyla bir aradayken bile ekran istemesi, sosyalleşmekten kaçınması
  • Evden yani ekrana ulaşabildiği ortamdan ayrılmak istememesi
  • Sürekli yalnız kalmak istemesi
  • Oyun oynarken ya da video izlerken davranışlarını kontrol edememesi
  • Çocuğun hırçınlaşması, huyunun ve alışkın olduğunuz davranış şekillerinin değişmesi
  • Hareketsizlikten kilo artışı
  • Yemeğini bile ekran karşısında yemek istemesi
  • Okul başarısının düşmesi

Ekran Bağımlılığı Nedenleri?

Ekran bağımlılığı nedenleri konusunda öncelikle ailelerin bir özeleştiri yapması gerekmektedir. Çünkü çocuklarda internet bağımlılığı, ekrana bağlanma yaşıyla doğru orantılıdır. Yani ebeveynler ya da diğer aile büyükleri çocuğun ekrana maruz kalmasına erken yaşlarda fırsat vermişlerse bu çocuklarda ekran bağımlılığı görülme olasılığı artmaktadır. Yani çocuklarda ekran bağımlılığının ilk nedeni ne yazık ki ailelerin iyi niyeti olmaktadır.

Ekran bağımlılığın bir diğer nedeni de çocukların can sıkıntısıyla baş etmekte zorlanmaları ve kendilerini yalnız hissetmeleridir. Ailesiyle çok fazla vakit geçiremeyen ya da etrafında akranları olmayan çocuklarda ekran bağımlılığı daha fazla görülmektedir.

Gerçeklikten kaçma isteği de çocuklardaki ekran bağımlılığının nedenleri arasında sayılabilir. Gerçek dünyada hak ettiği ilgi ve beğeniyi alamayan çocukların kendilerini sanal dünyada ispat etmeye çalışmaları bağımlılığın önemli bir nedenidir. Bu neden, özellikle içe kapanık çocuklarda çok sık rastlanan bir sebeptir. Çocuk kendini dış dünyada ifade edemedikçe bağımlılık düzeyi de artmaktadır.

Ekranların sunduğu sınırsız olanaklar, eğlenceli dünya da ekran bağımlılığının önemli nedenlerindendir.

Teknoloji ve Oyun Bağımlılığı

Teknoloji ve oyun bağımlılığı, her yaştan insanda görülebilen bir psikolojik sorundur. Kişilerin çeşitli nedenlerden dolayı teknolojik aletlerden ve ekranlardan uzak duramaması olarak tanımlanır. Özellikle oyun bağımlılığı olarak kendini gösteren bu sorun, kişilerin hayatlarının büyük çoğunluğunu ekran karşısında geçirmesine neden olmaktadır. Özellikle çocuklarda teknoloji ve oyun bağımlılığı tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Çünkü tedavi edilmediğinde kişilerin hayattan uzaklaşıp sanal dünyanın kölesi haline gelmelerine neden olmaktadır.

Çocuklar için oyun çok önemlidir. Eski zamanlarda bu oyun ihtiyacı sokaklarda giderilirken günümüzde sokak kültürünün tamamen ortadan kalkmasıyla çocuklar bir nevi sanal oyunlara mecbur hale gelmiştir. Oyunların süreklilik arz etmesi, yarış ve heyecan unsurlarının olması çocukların oyun bağımlısı olmasını kolaylaştırmaktadır. Ve çocuğu bu heyecanlı dünyadan koparmak da çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu durum da hem aile içinde hem de çocuğun sosyal yaşantısında ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte tam da bu yüzden çocuklarda teknoloji ve oyun bağımlılığı erken tedavisi önemli olan bir durumdur.

halilozgen09
HALİL ÖZGEN KİMDİR?

Ekran Bağımlılığı Nasıl Çözülür?

Ekran bağımlılığının çözülmesi, zor gibi görünen ama uzman ellerde mucizevi sonuçları olan bir durumdur. Öncelikle ekran bağımlılığının çözümü için istekli olmak, tedaviye karar vermek gerekmektedir. Bu yetişkinler için daha kısa bir zamanda atılan bir adımdır. Ama çocuklarda bu kabulleniş bazen çok uzun zaman almaktadır. Burada da ebeveynlerin kararlı olması ve çocuğu bu anlamda desteklemesi gerekmektedir. Çünkü çocuklar genelde yoksunluk duygusunu anlamlandıramaz. Yani sorunu bilmedikleri için kabullenmeleri mümkün değildir. Bu açıdan bakıldığında çocuklarda ekran bağımlılığı nasıl çözülür? Sorusunun cevabı, ailelerdedir. Ailenin bu konudaki çabası, sorunun çözüm sürecini hızlandırmaktadır.

Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı Tedavisi Merkezi

Çocuklarda bilgisayar bağımlılığı çözüm merkezi olan Adana Özel Aile Danışmanlığı Merkezi, başta Halil Özgen hoca olmak üzere uzman psikologlar tarafından danışmanlık hizmeti veren bir kurumdur. Adana ve çevresinde ekran bağımlılığı çözümünde bir numara olan Adana Özel Aile Danışmanlığı Merkezi, bağımlılıklar konusunda en iyi sonucu en kısa zamanda elde edebilmenizi sağlayacaktır. Özellikle, çocuklarda ekran bağımlılığı çocuklarda oyun bağımlılığı, ergenlerde ekran bağımlılığı, ergenlerde telefon bağımlılığı gibi konularda başvurabileceğiniz kurumda, Halil Özgen ve ekibinin olumlu sonuçlarına tanık olacaksınız.

Sizi Arayalım

Lütfen aşağıdaki bilgileri doldurmak için bir dakikanızı ayırın yada bizi arayın. İlk randevunuzu ayarlamak için sizinle iletişime geçelim.






    error: Content is protected !!