Boşanma Psikolojisi Nedir?
Boşanma psikolojisini nasıl atlatırım? Sorusu pek çok kişinin boşanma sürecinde kendine sorduğu bir sorudur. Boşanma travması olarak da adlandırılan bu sürecin nasıl ilerleyeceği ve ne kadar süreceğini konusunu Aile danışmanı Halil Özgen hocamız ile konuştuk. Konunun ayrıntılarını hocamızın ağzından dinleyelim.
Boşanma psikolojisi; boşanma öncesi, boşanma dönemi ve boşanma sonrasındaki süreçte tarafların yeni duruma alışırken hissettikleri duygulara verilen addır. Bu duygular kişiye göre değişmekle birlikte bazı duygu normları herkeste aynı şekilde seyreder.
Boşanma, sadece evliliğin kağıt üzerinde bitirilmesi olarak açıklanamayacak kadar ciddi bir meseledir. İki insanın, etrafındaki insanları da dahil ederek oluşturdukları evlilik birliği, beraberinde pek çok sorumluluğu da getirmektedir. Dolayısıyla evlilik bittiğinde bu sorumlulukların yeniden düzenlenmesi yeni bir hayat inşa edilmesi gerekmektedir. En sorunsuz boşanma olarak açıklanan anlaşmalı boşanmalarda bile kişiler boşanma psikolojisi içine girer ve bu süreçte psikolojik olarak mutsuz olur. Çekişmeli boşanmalarda kişilerin yaşadığı boşanma psikolojisinin etkileri daha sarsıcı olmaktadır. Ve süreç uzadıkça tarafların psikolojik olarak etkilenme dereceleri de artmaktadır.
Aile Terapisi Yorumları
Adana Özel Aile Danışmanlığı Merkezinde uzun yıllardır aile danışmanı olarak çalışan ve 15.000 den fazla evlilik danışmanlığı tecrübesi olan Halil Özgen hocamız boşanma psikolojisi konusunda süreci yönetmekte zorlanan çiftlere en doğru desteği vermektedir. Sitemizdeki yorumları inceleyerek Halil Özgen hocamız hakkındaki yorumlarını okumak için TIKLAYINIZ.
Evliliğin istenmeyen durumu olan boşanma psikolojisi ve çözümleri konusunda Halil Özgen hoca ve uzman psikolog ekibiyle Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde YÜZ YÜZE veya ONLİNE TERAPİ almak isterseniz sitenin sol altındaki arama butonuna veya sağ alt köşesindeki whatsapp butonuna tıklayarak seanslar ve ücretler hakkında 7/24 bilgi alabilirsiniz.
Boşanmanın Psikolojik ve Duygusal Aşamaları
Boşanmanın psikolojik ve duygusal aşamalarına geçmeden önce boşanmanın 3 aşamalı bir süreç olduğunu bilmek gerekir. Bu aşamalar;
- Boşanma öncesi
- Boşanma dönemi
- Boşanma sonrası
Boşanma Öncesindeki Psikolojik Aşamalar
Boşanma öncesinde kişiler, evliliklerinin yolunda gitmediğine dair ilk sinyalleri almaya başladıklarında artık yeni bir yola girmiş demektirler. Boşanma psikolojisi aşamalarının ilki problemleri görme aşamasıdır. Taraflar bu süreçte sürekli sorgulayıp evliliklerini ve partnerlerini irdelemeye başlar, bu aşamaya sorgulama aşaması denir. Sonraki aşama bireylerin partneriyle sorunlar üzerine konuşma çabasını görüldüğü evliliği kurtarmaya çalışma aşamasıdır. Burada özellikle problemi fark eden taraf karşısındaki kişiyle iletişim kurmaya çalışır. Bu süreç eğer kavga boyutuna taşınırsa psikolojik etkileri daha ağır olmaktadır. Ve son aşama da sorunların çözülemeyeceğinin anlaşılıp boşanma davası açma aşamasıdır.
Bu aşamaların her birinin, boşanma psikolojisi etkileri kişilere göre farklı olmaktadır. Kişiler bazen kararlı, bazen kararsız, bazen kızgın ama her şekilde üzgündürler. Yani boşanmaya karar verme sürecinde ne denli istekli olunursa olunsun kişilerde psikolojik olarak mutsuzluk ve kaygı görülmektedir.
Boşanma Dönemindeki Psikolojik Aşamalar
Boşanma davası açıldıktan sonra kişiler artık birbirinden tamamen ayrıdırlar. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak yalnız olan bireyler bu dönemde de farklı boşanma psikolojisi durumları yaşayabilirler. Artık yeni bir “ben” olmanın vaktidir. Bu yüzden kişiler kendilerini yeniden tanımlamaya başlar. Tek başına yaşamanın getirdikleri, varsa çocuklarla ilgili düzeni sağlama, çocukları yeni duruma alıştırma gibi durumlar, boşanma psikolojisi etkilerinin sebepleri olur. Bu etkiler genelde korku, utanç, suçluluk, panik, kaygı, üzüntü olarak kendini gösterir.
Boşanma Sonrası Psikolojik Aşamalar
Boşanma sonrası psikolojik aşamalar, yeni hayata ve yeni Benliğe uyum sağlarken yaşanan duygudurum değişiklikleridir. Yeni kimliklerin benimsenmeye başlandığı bu dönemde kişilerde değişik boşanma psikolojisi etkileri görülebilir. Özellikle boşanma dönemi çok problemli geçmiş bireylerde bir anda yaşanan duygu boşalmaları görülebilmektedir. Özgürlük hissinin getirdiği duygu ile yeni hayat kaygısı arasında yaşanan inişli çıkışlı ruh halleri bu döneme mahsus psikolojik etkilerdir.
Boşanma Psikolojisi Nasıl Atlatılır?
Boşanma psikolojisini atlatmak için öncelikle bu ayrılığı tanıyıp kabul etmek gerekir. Yani duygularda yaşanan değişimleri fark etmek ve kabul etmek önemlidir. Sonuçta yeni bir yola çıkılmıştır ve bu yolun zorlukları daha önceden bilinmektedir. Bu yüzden boşanma psikolojisi nasıl atlatılır sorusunun cevabı boşanan kişinin kendisindedir.
- Boşanan kişi öncelikle kendisine bir yol haritası çizmeli ve yaşayabileceklerine kendini hazırlamalıdır.
- Etrafındaki kişilerden beklentileri konusunda açık olmalıdır. Yani konuşmak istiyorsa da istemiyorsa da bunu açıkça dile getirmeli, sınırlarını belirlemelidir.
- Daha önce bu yoldan geçmiş kişilerle sohbet etmek ya da bu tarz hikayeler okumak iyi gelebilir.
Yeni bir hobi edinmek, yeni insanlarla yeni ortamlar oluşturmak da boşanma psikolojisini atlatmak için iyi gelebilir. - Eğer bu konuda kendi kendinize yetemeyeceğinizi fark ettiyseniz boşanma psikolojisi nasıl atlatılır sorusunun tek cevabı aile terapisi ile psikolojik destek alınmalı olacaktır.
Boşanma Travması Ne Kadar Sürer?
Boşanma travması ne kadar sürer konusunda net süre vermek imkansızdır. Bu süre kişiden kişiye göre değişmektedir. Çünkü herkesin ayrılık öyküsü farklıdır. Boşanacak çiftlerin ilişkisi, boşanma sürecinde yaşananlar, çocukların durumu, boşanma sonrası yaşanan hayat, boşanma travmasının süresini belirleyen etmenlerden bazılarıdır.
Boşanma travmasının ne kadar süreceği, boşanan kişilerin kişilik yapıları ve boşanma sürecinin nasıl ilerlediğine göre değişmektedir. Çiftler arasında olumsuz olaylar yaşanmadıysa medeni bir ayrılık gerçekleştiyse bu süre daha kısalmaktadır. Ama problemli boşanma süreçleri boşanma travmasının atlatılma sürecini uzatmaktadır. Aynı zamanda boşanmaya isteklilik durumu da boşanma travmasının süresini belirleyen etmenlerdendir.
Çocuklu çiftlerde boşanma travmasını atlatma süresi de değişkenlik göstermektedir. Bazı kişiler çocukları için hemen toparlanıp yollarına devam etme içgüdüsüyle sorunu bir an önce çözmeye çalışmaktadırlar. Bazılarında ise çocuğun varlığı boşanma travması süresini uzatabilmektedir. Özellikle bu durumda olan kişilerin boşanma psikolojisini hafif hasarla atlatma konusunda aile terapisi desteği alması çok önemlidir.
Boşanma travmasını daha kolay atlatmak istiyorsanız size boşanma danışmanlığı almanızı tavsiye ediyoruz. Hem sizin hem de sevdiklerinizin ruhsal iyiliği için gerekliliği tartışmayacak kadar önemli diyebileceğimiz boşanma danışmanlığı alabilirsiniz. Adana merkez olmak üzere Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde yüz yüze diğer tüm illerde Online olarak aile danışmanlığı hizmeti sunan merkezimizde Halil Özgen hocamız ve alanında uzman psikolog ekiple çalışma şansına sahip olacaksınız.
Eğer siz de evliliğinizin bittiğine inanıyor ve süreçten korkuyorsanız vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçin.
Boşanma Süreci Psikolojisi
Boşanma öncesi psikoloji herkes için zordur. Çünkü evliliği bitirmeye karar vermek hayatımızdaki en keskin kararlardan biridir. Alışkanlıklarımızın değişeceği, pek çok zorlukla karşılaşabileceğimiz döneme gireceğimizi bilmenin zorluğu oldukça ağırdır. Özellikle çocuklu ailelerde bu süreç daha yıpratıcı olabilmektedir. Çocukların psikolojisini düşünmek, ebeveynler için başlı başına bir zorluktur. Çocuğun zarar almadan boşanma psikolojisini atlatması, ailenin görevidir çünkü. Bu durum özellikle boşanma sürecinde kadının psikolojisi ve boşanma sürecinde erkeğin psikolojisi üzerinde büyük yüktür.
Boşanma sonrası psikolojisi, boşanma danışmanlığı ile dengede tutulabilecek süreçtir. Hem boşanma sürecinde erkek hem de boşanma sürecinde kadın için önemli olan bu terapiler, ömür boyunca ilişki içinde kalacak anne baba ve çocukların sağlıklı biçimde boşanma sonrası iletişimi kurmasını sağlayacaktır.
Boşanma Sürecinde Erkek Psikolojisi
Boşanma sürecinde cinsiyetlere göre tepkiler değişebilmektedir. Boşanma sürecinde erkeğin psikolojisi kadından daha farklıdır. Bunda toplumsal normların etkisi fazladır. Bizim gibi toplumlarda erkekler duygularını daha az açığa vuracak şekilde yetiştirilmektedir. Bu anlamda erkekler için boşanma psikolojisini atlatmak daha kolay gibi görünür. Oysa boşanma sürecinde erkekler de en az kadınlar kadar psikolojik bir çöküntü yaşayabilmektedirler.
Boşanma sürecinde erkekler; kendini dışarı vurma, iletişimi kapatma, depresyon, gündelik hayatı sürdürmekte zorlanma gibi sorunlar yaşayabilmektedir. Bu yüzden de boşanma sürecindeki erkeklerde aile terapisi desteği çok önemlidir.
Merkezi Adana’da bulunan Özel Aile Danışmanlığı Merkezi olmak üzere Mersin, Osmaniye, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde veya Online olarak dünyanın her yerinden ulaşabileceğiniz Halil Özgen hocamız ve uzman psikolog ekibi boşanma sürecinde erkeğin psikolojisi konusunda en doğru desteği alabileceğiniz profesyonel bir ekiptir.
Boşanma Sürecinde Kadın Psikolojisi
Boşanma sürecinde kadının psikolojisi kadının boşanma sürecine hazır oluşuna, yaşadıklarına ve diğer pek çok etkene göre değişkenlik göstermektedir. Ama genel anlamda kadınlar bu süreçte toplum baskısına paralel olarak daha fazla zorlanabilmektedir. Boşanma sürecinde kadınlar farklı psikolojik tepkiler geliştirebilmektedirler. Bazıları kendilerine yüklenen “Güçlü kadın” imajının da etkisiyle duygularını göstermekte zorlanabilirler.
Duygularını bastırmaya çalışan bu kadınlarda boşanma travması sonradan farklı problemlerle ortaya çıkabilmektedir. Bazı boşanan kadınlar ise içe kapanma, depresyon, hayatı idamede zorlanma gibi psikolojik etkileri ağır bir şekilde yaşayabilmektedir. Tüm bunlar düşünüldüğünde boşanma sürecindeki kadınların terapi desteği alması en doğru karar olacaktır.
Merkezi Adana’da bulunan Özel Aile Danışmanlığı Merkezi olmak üzere Mersin, Osmaniye, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde veya Online olarak dünyanın her yerinden ulaşabileceğiniz Halil Özgen hocamız ve uzman psikolog ekibi boşanma sürecinde kadının psikolojisi konusunda en doğru desteği alabileceğiniz profesyonel bir ekiptir.
Boşanma Sürecinde Çocuğun Psikolojisi
Boşanma sürecinde kadın ve erkeği en çok zorlayan durum çocukların psikolojisidir. Çünkü onlar bu durumun en masumları ve en çok etkilenen kişileridir. Yaşlarına bağlı olarak değişiklik gösterse de boşanma sürecinde çocuğun psikolojisi, ebeveynlerin en dikkat etmesi gereken konudur. Bu konuya dikkat edilmediğinde çocuğun ileriki yaşantısını bile etkileyebilecek ciddi sorunlarla karşılaşılabilmektedir.
Bu yüzden boşanma aşamasındaki çiftlerin Halil Özgen hocamız ve uzman psikolog ekibi ile iletişime geçip boşanma psikolojisini çocuklar açısından en doğru şekilde yönetmesi gerekmektedir.
Her Evli Kişi Boşanma İçin Adaydır
Boşanma, insanların hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu noktayı aşarken yaşanabilecekler konusunda daha bilinçli olunmalı ve bir psikolog veya aile terapistinden destek almaya çekinilmemelidir. Unutmayın ilk boşanan da siz değilsiniz sonuncusu da siz olmayacaksınız. Ve bu süreçte psikolojik olarak yıpranan tek kişi olmadığınızı da bilin. Erkek ya da kadın herkes için boşanma travmatik bir süreçtir ve bu süreci en az zararla atlatmak için çaba sarf etmek gerekmektedir. Boşanma Psikolojisi Nasıl Atlatılır? konusunda size destek olabilecek Halil Özgen hocamız ve ekibi ile iletişim kurmanız, kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey olacaktır.
Boşanma Psikolojisi Nasıl Atlatılır?
Boşanma psikolojisinin atlatılması boşanma öncesi yapılması gerekenlere bağlıdır. Önceliğiniz ilişkinize yeniden şans vermek adına evlilik terapisi desteği almak olmalıdır. Bu danışmanlık çiftlerin azalan iletişimlerinin yeniden kurulmasını sağlayacaktır. Eğer evlilik terapisi çözüm değilse, çift olarak boşanma kararı almanız da yine bu terapiler sayesinde doğru olacaktır.
Evlilikte yolları ayırma, hayatımızdaki en önemli kararlardan biridir. Evlilikte birlikte yola çıktığınız, hayaller kurduğunuz kişi ile bağları kopartmak kolay değildir. Dolayısıyla boşanma psikolojisi, zor psikolojik durumdur. Kendini suçlama, kızgınlık, nefret, ne yapacağını bilememe, özgüvensizlik gibi pek çok duygunun eşlik ettiği bu psikolojik süreç, en sağlıklı şekilde evlilik terapisi sayesinde atlatılır.
Boşanma Öncesi Psikolojik Destek
Boşanma öncesi psikolojik destek çok önemlidir. Ayrılmanın psikolojiyi yıpratıcı etkisinden bizi koruyan bu destek sayesinde, hem kolay karar verilmesi hem de sürecin hasarsız atlatılması sağlanmaktadır. Kişilerin bireysel olarak ya da çift olarak alabileceği boşanma öncesi psikolojik destek, Adana Özel Aile Danışmanlığı Merkezi psikologları tarafından verilmektedir.
Aile ve çiftler konusunda uzmanlaşmış ekibe sahip merkezimiz, çiftlere boşanma öncesi psikolojik destek vererek sürecin kolay atlatılmasını sağlamaktadır. Adana merkez olmak üzere Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde yüz yüze diğer tüm illerde Online olarak aile danışmanlığı hizmeti sunan merkezimizde Halil Özgen hocamız ve alanında uzman psikolog ekiple çalışma şansına sahip olacaksınız.
Boşanma Sürecinde Çocuğun Psikolojisi
Boşanma süreci ve çocuğunuzun psikolojisi ayrılmada en fazla dikkat edilmesi gereken konudur. Çünkü çocuklar kaç yaşında olursa olsun anne babası birlikte olsun ve alıştıkları düzen devam etsin isterler. Dolayısıyla olası boşanma kararı, anne ve babaların boşanma aşamasında çocuğun psikolojisi ve boşanma sonrası çocuğun psikolojisi konusunda hassas olmalarını gerektirmektedir. Özellikle çekişmeli boşanmalarda sık rastlanan durum olan boşanma öncesi çocuğu göstermeme durumunda terapi, atlanmaması gereken bilimsel destektir.
Boşanma öncesi çocuğun durumu, boşanma sürecini yönetecek anne baba adına önemli ipucudur. Çocuk, boşanma sürecini kaldırabilecek psikolojik olgunluğa erişmeden boşanma sürecine dahil edilmesi, işleri daha da zorlaştırabilmektedir. Bu sebeple ebeveynlerin öncelikle boşanma öncesi çocuğun durumunu gözeterek hareket etmesi ve terapilere çocuğu da dahil etmesi tavsiye edilir. Çocukların sürece uyumunu kolaylaştırmanın önemli adımı olan boşanma öncesi çocuk terapisi, ailelerin aldıkları kararları uygulamalarına destek olacaktır.
İçindekiler